среда, 11 марта 2015 г.

Про обов’язковість гуманітарних дисциплін

З метою системного формування світоглядних і громадянських якостей, загальнокультурної підготовки здобувачів вищої освіти, Міністерство освіти і науки України рекомендує вищим навчальним закладам при розробці навчальних планів, робочих навчальних планів на 2015/2016 навчальний рік забезпечити викладання дисциплін, що формують компетентності з історії та культури України, філософії, української мови із загальним обсягом не менше 12 кредитів ЄКТС, якщо відповідні дисципліни не є профільними. 
Вищі навчальні заклади мають право самостійно визначати форми і методи викладання цих предметів. На вибір студентів може бути запропонований широкий перелік гуманітарних дисциплін. При цьому студенти повинні набрати мінімум 12 кредитів ЄКТС із цього циклу.
Університети також повинні створити умови для вивчення англійської мови, як мови міжнародного академічного спілкування, задля досягнення випускниками ВНЗ рівня В2 відповідно до Загальноєвропейських рекомендацій з мовної освіти (лист Міністерства № 1/3-120 від 11.03.2014).

Звернення МОН України до вчителів щодо конкурсного відбору підручників для 4 і 7 класів

Шановні вчителі, які наступного навчального року працюватимуть з учнями 4-х та  7-х класів!
2 березня розпочався другий етап конкурсного відбору підручників для 4-х і 7-х класів. Відповідно до Положення про конкурс на цьому етапі підручники обираєте саме ви; лише педагог має визначити, який підручник варто використовувати у навчанні дітей, щоб давати їм якісні знання.
У період з 2 по 20 березня на порталі репозитарія навчального контенту (ua.lokando.com) за ваш вибір змагатимуться близько 220 оригінал-макетів конкурсних підручників. Вчителі можуть передивлятися та завантажувати скорочені варіанти оригінал-макетів підручників (60 сторінок і зміст) без будь-яких перешкод і реєстрації на порталі. Із 3 березня для зареєстрованих учителів наданий доступ до захищених повних версій підручників, згрупованих за номінаціями. Вони можуть бути встановлені на вчительських комп’ютерах, а також завантажені школою.
Відкрийте репозитарій (ua.lokando.com), перейдіть на сторінку «КОНКУРС ПІДРУЧНИКІВ» - і Ви знайдете усю необхідну інформацію, а також відео, що демонструє, як знайти і передивитися запропоновані для відбору підручники. Просимо кожного учителя ретельно вивчити зміст кожного підручника з Вашого предмета та обрати один із них. Якщо у навчальному закладі кількість 4-х або 7-х класів більше одного, то вчителі кожного навчального предмета можуть за потреби обирати різні підручники для кожного класу. Результати відбору підручників учителями має подавати навчальний заклад у відповідності до Положення про конкурс.
За перебігом відбору підручників можна стежити на сторінці порталу «КОНКУРС ПІДРУЧНИКІВ», веб-сайтах МОН України та Інституту модернізації змісту освіти.
Переконані,  що участь педагогів у відборі нових підручників є важливим кроком до підвищення якості української освіти та виховання конкурентоспроможної української молоді в європейському освітньому просторі.
12 березня 2015 року Міністр освіти і науки України Сергій Квіт візьме участь у нагороджені ювілейною медаллю «200 років з дня народження Т.Г.Шевченка», висадці саджанців верби у м. Українка Обухівського району Київської області, відвідає Краснослобідську ЗОШ І-ІІІ ступенів та Обухівський краєзнавчий музей.
Під час поїздки на Київщину Сергій Квіт також зустрінеться з директорами шкіл та вчителями Обухівського району Київської області та обговорить питання щодо сучасного стану та перспектив розвитку загальної середньої освіти. 

среда, 4 марта 2015 г.

Школи отримують автономію

Школи отримують автономію. Відтепер, завдання для підсумкової атестації для 4, 9 та 11 класів складатимуть самі навчальні заклади.
Тести будуть письмовими. Для найменших це буде звичайна контрольна робота. Провести її планують з 12 по 21 травня. В 5-ий клас, обіцяють, переведуть усіх без винятку, незалежно від результатів. 9-ті класи ДПА складатимуть з 1 по 9 червня.
Відповідальність за проведення ДПА та достовірність результатів покладається на самі школи. Цього року жодних збірників ДПА ні для 4, ні для 9 та 11 класів не буде,
— повідомив заступник Міністра освіти і науки України Павло Полянський.

Це буде українська мова, математика та предмет на вибір. Що ж стосується, випускників — атестацію для них розділять на два етапи. Рідну мову здаватимуть 24-го квітня в пунктах тестування. А вже в травні екзаменуватимуть історію, математику та ще один предмет на вибір.
До слова, Міносвіти планує покращити знання дітей з англійської мови. Найближчим часом на волонтерських засадах обіцяють створити літні мовні табори.